You are exactly where you need to be, You are not missing out, falling behind, doing it wrong, not trying hard enough. Whatever opinions you may have about it, however imperfect. THIS IS YOURS WHERE YOU ARE RIGHT NOW IS P E R F E C T !

29 January 2008

Dy rekomandime per diabetiket


A) Kafeja ben dem
Alarmi percillet nga expertet e qendres kerkimore te universitetit "Duke University". Duke kontrolluar efektet e sheqerit ne gjak ne te semuret me diabet te tipit 2 (diabeti i moshes/pleqerise) specialistet konstatojne se kofeina rrit sheqerin ne gjak. Mjeku James Lane qe citohet nga Reuters keshillon madje abstenim nga pirja e kafes dhe pijeve te tjera me permbajtje kofeine. Lajmerimi vjen vetem nje jave pasi studiues amerikane rekomanduan ndalimin e pirjes se kafes per grate shtatzena. Ne rastin e shtatzanise rezultati i studimeve tregoi qe 2 filxhana kafe ne dite mund te shkaktojne deshtim te barres. Nderkohe kofeine e barazvlefshme me 4 filxhana kafeje ne dite jep rritje me 8 % te sheqernave ne gjak.

B) Caji i gjelber ndihmon madje mund te parandaloje diabetin
Lajmi percillet nga agjencia e lajmeve TT. Nje nga substancat qe gjendet ne cajrat e gjelbra mund te parandaloje ose frenoje zhvillimin e diabetit. Studimi eshte bere nga profesori Åke Sjöholm prane instututit studimor "Karolinska". Studimi eshte bere me kavie dhe nese ato reagojne si njerezit mund te thuhet se paciente tek te cilet sapo eshte konstatuar diabeti i tipit 2 ose te cilet shfaqin shenjat e para te diabetit mund te mjekohen me caj te gjelber. Kerkimet do te vazhdojne per te analizuar sesi reagojne gjenet ne qelizat qe prodhojne insuline ne pankreas ndaj "mjekimit" me substancen e gjendur ne cajin e gjelber. Substanca emertohet EGCG dhe eshte nje polyfenol si dhe antioksidant. Ka efekte mbrojtese ndaj qelizes dhe gjithashtu lehteson adaptimin e niveleve te sheqerit ne gjak.

Ps: Me erdhi koha e kafes se pasdites. Per mungese caji mali ne ambjentet zyrtare po e zevendesoj me caj te gjelber menteje. Me mire te parandalosh sesa te mjekosh si thoni ;)

No comments:

Post a Comment